Livet som Ekring

Stort och smått om allt och ingenting

Idag blev jag rastlös, har ju semester och solen skiner men va tusan.. Orka ligga på rygg och glassa idag!
Nä, slet fram recepten jag så kärt håller fast vid… Inget knådande, kladd och klet. Enkelt!!
Ett för bullar, ca 20 st
1 dl flytande smör/margarin
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 litet ägg
0,5 tsk salt
0,75 dl socker
Ca 7 dl mjöl

Värm mjölk och smör till 37′ och blanda väl med jästen. Rör i övriga ingredienser till en slät smet. Den ska vara lös!
Klicka i aluminiumformar med hjälp av två matskedar.
Blanda ihop fyllningen:
100 gram smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Peta i den i smeten, en klick i varje form med hjälp av teskedar. Försök att täcka med smet, blir bäst då!
Jäs i 30 min och grädda i 250′ i ca 8-10 min.
Till fyllning har jag även använt nötkräm eller blåbär, funkar bra det med. Blanda bären med lite potatismjöl och socker innan…

Två formbröd!
50 gram jäst
2 msk olja
5 dl vatten
2 tsk salt
4 tsk socker (eller honung)
1 dl vetekli (jag tog rågmjöl, funkar!)
Ca 12 dl vetemjöl
Smörj två formar 1,5 liters.
Värm olja och vatten, rör ut jästen ordentligt.
Häll i resten av ingredienserna och knåda (i maskin) till en smidig men ganska lös deg.
Dela degen jämnt i de två formarna och jäs till dubbel storlek, ca 35 min.
Grädda i 200′ på nedersta falsen i 15 min, därefter flytta upp gallret en fals och grädda ca 15 min till.
Låt svalna på galler under bakduk.
De går att rosta eller äta som det är…

20130822-164231.jpg

Lycka till!

No Comments :(

Comments are closed.